This WordPress.com site is the bee's knees

Respekt vad betyder det egentligen…man hör ordet överallt men vad innebär det “egentligen”. Jo att man är lyhörd, visar hänsyn och framför allt försöker förstå att andra kanske inte reagerar som du gör. Alla är vi olika och hur vi agerar i olika situationer visar bara hur viktigt det är att faktiskt ta sig tid att lära känna sina nära medmänniskor. Små saker som kanske är oviktiga för dig kan vara väldigt viktiga i andra människors liv.

I relationer prövas vår vilja att vara till för den andre, ärligt dela med oss av oss själva samt vår förmåga att förstå och förlåta vår partner och oss själva. Samarbete och uppoffringar är nödvändiga – det gäller att göra klart för sig vad det är man vill bygga upp tillsammans antingen som vänner eller partners. Där är tydlighet viktigt!

Hur visar man respekt då:

Man lyssnar till den som pratar.
Man kommer ihåg små saker som kan glädja andra.
Man ger beröm när det finns saker att berömma och det finns det alltid.
Man kommunicerar (pratar) tydligt sin omgivning så att risk för missförstånd undviks. Förstår man inte, frågar man!

Men, då kommer den där jobbiga frågan, hur kommunicerar man tydligt då…jo genom att, när man berättat något eller bett om något, återkopplar och kanske ber den andra parten i samtalet att upprepa det som sagts så att inga missförstånd uppstår. Det är bättre att ge övertydlig info än knapphändig för då är risken minimal att man blir missförstådd. Nu finns det människor som inte lyssnar, som inte är lyhörda för sin omgivning och tyvärr är det ju deras val men deras val ställer till det för omgivningen och dom förstår oftast inte vad som  hänt. Inget att slösa energi på, de måste uppleva detta själva och då kanske, de förstår vad som krävs av dem. Respekt är något man får kämpa för och visar man ingen respekt inför livets olika situationer ja då kan man inte heller förvänta sig detsamma tillbaka. Det är en träningssak att lägga märke till små detaljer som andra uppskattar, ser man sånt och gör det utan att någon ber om dem då får man dubbelt upp tillbaka.

Alltså respekt är att lyssna och ibland be om ursäkt för sitt beteende utan att för den skull behöva krypa eller känna sig sparkad på. Vi är alla människor och fel gör vi alla men det gäller att ta ansvar för det man gör mindre bra och för det som man gör bra. Valet hur vi förhåller oss till omgivningen är bara vårt eget, ingen annans. 

Tips: Var tydligare mot varandra och mot dig själv, prova att andas och tänk, innan du fräser eller skriker åt andra personer i din närhet och om du skulle göra det, be om ursäkt eftersom det aldrig är befogat att skrika åt någon annan människa. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: