This WordPress.com site is the bee's knees

Bild

Du som varit med mig ett tag här på bloggen vet att jag pratat om grupper och dess dynamik och jag började för ett tag sedan med att beskriva den första fasen man hamnar i när en grupp bildas: “Tillhörafasen”….men vad kommer sedan då?

Jo, “Gemytfasen” och vad händer då….

När gruppen fått med sig alla medlemmarna och alla känner att man är med, så sprider det sig ett behagligt “gemyt” i gruppen. Det är en vilofas som gruppen behöver efter att ha jobbat på att anpassa sig till varandra men den här fasen kan vara lite förrädisk eftersom det är lätt att gruppen stagnerar och inte utvecklas vidare. I den här fasen är alla i gruppen “med”, ingen står utanför. Den här fasen är trevlig och det är fortfarande så att det inte förekommer några större konflikter för det har man undvikit, särskilt frågor som har med ledarskap och makt-och ansvarsfrågor.

Nästa fas är “Rollsökningsfasen” och nu börjar det hända saker…

För att gruppen ska kunna utvecklas krävs att konflikter tillåts och att de görs synliga. Energin går åt till att lösa olika relationsfrågor och det kan vara allt ifrån ledarskapet till den som är den omtänksamme och den som undviker konflikter och det är nu kommunikationen är viktig. I den här fasen bildas olika undergrupper, de som vill ha lite ledarroll, de som plåstrar om och skyddar. Det gäller att förstå att alla typer av roller är bra att ha i en grupp men ingen av de andra undergrupperna får känna sig överkörda utan alla ska ha samma rätt att få respekt för sina åsikter.

Här kommer frågorna:

Vem eller vilka är de inofficiella ledarna?
Hur stort ansvar får jag ha och respekterar jag de övrigas kompetens?
Är jag stark nog att hävda mina krav?

Beroende på hur konstruktivt gruppen löser de rådande konflikterna kan gruppen utvecklas vidare men om gruppen saknar förmåga att handskas med konflikter och kanske lägger “locket på”, riskerar den att fastna i den här fasen.

Nästa fas är “idyllfasen”:

Detta är en vilofas för nu har gruppen lyckats lösa sina tidigare konflikter på ett bra sätt och då infaller en sorts “idyll”….ofta har det varit en intensiv och/eller kris i gruppen och när allt är löst känner man det som en befrielse,  man kan andas igen.

Man kan känna känslan “vi är bäst, inga andra är så bra som vi och de som inte är med i den här gruppen har samma kompetens som vi”….nu försöker man bara bevara stämningen och är inte inne på att lösa nya uppgifter.

“Samhörighetsfasen”:

För att komma hit måste gruppen våga utmana sig själv och ge sig i kast med nästa fas i utvecklingen. Lyckas man med det kommer man hit. Tyvärr är det inte många grupper som hamnar här men det kännestecknas av ett framsynt ledarskap både inom gruppen och inom hela den organisationen man har som arbetsgivare. Orsaken till att det kan vara svårt att hamna här är ofta att man arbetar i en organisation som på ett olämpligt sätt bejakar konkurrens mellan grupper och individer. Inte bra alls!

Kännetecknen för en grupp som arbetar i samhörighet är:

*Hanterar konflikter allt eftersom de dyker upp.
*Man ser konflikterna som gemensamma problem som ger möjlighet till vidareutveckling.
*Man inser att samarbete ger bättre lösningar än individuellt arbete.
*Medlemmarna i gruppen känner sig trygga och alla har sina roller och känner sig accepterade.
*Värme och gemenskap visas utan krav på äganderätt
*Man visar varandra stort förtroende och stödjer varandra aktivt.
*Gruppen klarar relationsproblem utan att resten av arbetet påverkas.
*Man talar till varandra direkt, öppet, ärligt och spontant.
*Beslut tas genom diskussioner som uppmuntrar motsättningar.
*Alla är medvetna om att det alltid går att förbättra gruppens förutsättningar.

Detta är den mest effektiva fasen i vilken arbetsgrupp man än ingår i och man säger att den är 9 gånger så effektiv som i de andra faserna.

Nu är det ju så att alla dessa faser är jätteviktiga och de måste gås igenom för att lyckas. Det går inte att hoppa över någon fas och så fort det slutar någon eller tillkommer någon i gruppen börjar alla faserna om igen. Det är en ständig process…en härlig process!

Fråga: I vilken fas befinner sig din arbetsgrupp?

Vore kul med åsikter och tankar….

Bild

/Petra

Advertisements

Comments on: "Firo—kommer du ihåg….." (12)

 1. Carina Larsson said:

  Detta är väldigt intressant. Jag skulle kunna skriva ett långt svar på detta 🙂
  Så många reflektioner. Vill du ha det?
  Mvh Carina

 2. Carina Larsson said:

  Nu så.. jo detta är mycket intressant. Hur en grupp påverkas av oss i gruppen. Det är ganska fantastiskt med oss människor att vi alla har olika roller i olika situationer beroende på hur vi är och hur säkra vi är i olika situationer. Du kan vara en ledare i en grupp o en omhändertagande i en grupp. I vissa grupper bara är man och det där tror jag beror på intresset och sen styrs vi även av andra. Man känner direkt om det finns en starkare och tar inte alltid striden om ledarskapet medans du i vissa känner att nä du.. här är jag ledaren. Ur ens eget perspektiv, sen är det mer intressant då resten av gruppen väljer den som leder gruppen.
  På vår arbetsplats har gruppen själv utsett ledaren. Det föll sig naturligt och även det kommer in nya så stör de inte dynamiken med den biten. Däremot blir det lite mer oro i mellanskiktet i gruppen, bland de som väljer att bara vara. Jag anser att vi mellan varven är i alla faser men för det mesta är vi i samhörighetsfasen tycker jag för vi har en stor öppenhet, löser konflikter och alla har sina roller. Alla jobbar mot samma mål. Men det finns ju alltid en del som motarbetar och de kommer ju med sin egen personlig utveckling inte så långt. Det är en annan sak men.. det kan vi avhandla sen kanske 🙂
  Klart gruppen dippar men jag tycker vi snabbt är tillbaka i fas för vi låter inget ligga och gro. Vi samarbetar alltid för det är en förutsättning för oss. Individuella resultat hos oss räknas inte. Bara gruppens. Så samarbetar vi inte och visar resultat så skäller ledningen. Så vi måste ständigt samarbeta och lösa allt hela tiden.
  Vi har vansinnigt kul och högt till tak. Alla nya som kommer in känner stor värme och de tillåts att hitta sin roll. När gruppen för ett tag sen var inne i en kris och gruppen valde ny ledare så har inga problem uppstått. Klimatet är väldigt gemytligt och de nya tillåts vara den de är hos oss. Vi jobbar alla mot samma mål.
  Kan skriva hur mycket som helst om detta men vet inte utrymme här så jag avslutar här. Vill gärna skriva mer om du också vill men vill gärna ha dina åsikter mer också. Du är klok och skriver bra. Kul och skrivdiskuttera med dig 🙂

  // Carina

  • tholin11 said:

   Tack och så bra skrivet… Precis så ska det ju vara i en grupp. Det måste bli lite röra ibland för att det ska bli bra och för att gruppen ska gå framåt… Visst är det intressant.. Tack för ditt inlägg, skriv gärna mer!!

 3. Carina Larsson said:

  Ja det behövs av allt för att en grupp ska utvecklas och gå framåt. Men ibland slår det mig att i en grupp finns alltid dessa bakåtsträvare som är rädd för att utvecklas. Trots att de finns så går gruppen framåt. Kanske något långsammare och mer konflikter dyker upp. Men varför gör de så? Varför är de rädda? Varför vill de inte utvecklas som oss andra? Dessa frågor tycker jag är intressanta och skulle gärna avhandla dem. Fast de är som de är så behövs de. Men om de inte fanns o alla var framåt hur skulle gruppen bli då? Skulle den bli för öppen så det till slut skulle falla som ett korthus eller skulle man utvecklas o bli så bra så hela världen vill ha ens tjänster.
  För dem är det nästan som en skam att vilja vara med och göra något som blir bra. Hur kan man hjälpa dem och SKA man hjälpa dem att övervinna det?
  Trots att de finns där och stretar emot så är de respektabla människor. Alla ska behandlas lika. För trots allt är de en del av gruppdymaniken. Utan dem vore vi ju inte den grupp vi är men ändå så slås jag av dessa tankar för jag tycker de är tänkvärda.
  // Carina

 4. Håller med dig där…tänkvärt!!…återkommer till det lite senare Carina…..

 5. Carina Larsson said:

  Ja så är det.
  Det hände en sak på jobbet i veckan. Blir spännande att se hur det utvecklar sig.
  Kan återkoppla senare om det om du vill. Kommer nog bli en del konsekvenser i gruppen.
  Hur är det annars då på semestern? Jag har några veckor kvar till min 🙂

 6. Carina Larsson said:

  Du får kika på min FB, lägger mest upp citat och ordspråk där. Tänkvärda saker.
  Gillar sånt.

  • tholin11 said:

   Det ska jag göra Carina och tack för att du delar med dig av dina tankar och åsikter. De är värdefulla!
   /Petra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: