This WordPress.com site is the bee's knees

Bild

Tja när allt går som det ska så är pengar otroligt viktigt, ett bra jobb, vackert hus inrett efter konstens alla regler. Vi tittar på matlagningsprogram, trädgårdsprogram, inrednings-och ombyggnadsprogram och lever i en materiell välfärd och lever på att säga “när jag blir pensionär ska jag, nästa år åker jag på semester dit…om tre veckor ska jag….” osv…

Ibland spricker den där bubblan och man inser vad som faktiskt betyder något och då inser man också att det jag räknade upp ovan är helt oviktigt. Det är det som sker här och nu som är viktigt, allt materiellt är helt oviktigt och man inser att det är människorna man har runt sig som är det viktiga, inte sakerna. Självklart underlättar det att vi har ett jobb, mat på bordet och tak över huvudet för det är dom basala livsnödvändigheterna för överlevnad men alla dessa lyxprylar som vi tror oss behöva kommer på något sätt lite längre ner när livet slår undan benen på oss och gör oss uppmärksamma på verkligheten. Inte sagan utan den riktiga verkligheten som man glömmer bort i stressen på letandet efter “sann lycka”. 

Men varför tar jag upp det här nu…jo vi är ju omringade av elände till och ifrån men det mesta kan vi slå ifrån oss genom att tänka “det händer andra men inte oss/mig”….men ibland gör det det….utan att vi förstår varför….

Hos oss har det precis hänt…flickvännen till min äldsta son ligger på barnintensiven, 16 år gammal med hjärnhinneinflammation. Igår var hon inte kontaktbar och alla runt omkring henne hoppas på att hon, efter detta första kritiska dygn, vaknar upp och kan gå ur detta utan men. Det är i sådana här fall man börjar värdera sitt liv, sitt jobb, sina vänner, sina vanor och sina tankar. Jobbigt men otroligt nyttigt och tyvärr nödvändigt.

Det är också då man kan tänka på sitt jobb och vad som verkligen är viktigt.

Är det värt att bråka och tjafsa om småsaker som disk i diskhon?

Stökigt på skrivbordet?

Missnöje över de man jobbar med, både kollegor och boende…ofta för att man är trött och missnöjd själv över något som man ibland inte heller kan sätta ord på ?

Nej, det är det inte, det är inte det viktiga utan ta vara på och stöd varandra…hjälp varandra med det som måste göras, klaga inte utan att du har en konkret lösning att presentera eller be om hjälp när du inte har någon bra lösning att komma med. Ni drar alla åt samma mål-ni är ett team…dra nytta av det!! 

Tänk så här: Vad är det värsta som kan hända? och då börjar du tänka att nej men så kan jag ju inte tänka…jo det kan du visst!! För så länge ingen dör, inget exploderar och inget annat farligt kan hända så finns det alltid tid till prioritering och omstrukturering och eftertanke. Den lilla stunden kan vara avgörande för det val du gör i kommande situation.

Så idag slår jag ett slag för eftertanke och att leta efter det positiva i detta nu och leta efter bra saker i det lilla; som när en kollega satt på kaffe tills just du börjar ditt pass eller tvärtom, ett glatt hej till din arbetskamrat eller krama dina barn och tala om att du älskar dom, en bra låt som får det att rycka i kroppen eller något stillsamt och avkopplande i lunchrummet eller samlingsrummet/kontoret. Njut av det lilla för det är du värd och se till att andra mår bra i din närhet, det kan göra så stor skillnad..bjud på en kaffe, ta med några blommor eller en skål äpplen från din trädgård till kontoret, le mot dina kollegor eller boende när ni ses i korridoren även om du är på språng. Notera de små detaljer du har i din vardag som du tar för givet och gläds åt dem. Det är här och nu vi lever, eller hur?

/Petra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: