This WordPress.com site is the bee's knees

Det här med mobbning är ju ett komplext problem och ofta beror det på att någon är annorlunda, eller att den som mobbar är osäker på sin roll. Det är ju oskrivna lagar som gäller och det är inte alltid lätt att definiera vad det beror på och att en grupp gärna följer den som är “starkare”, låter högst eller är rent av elak så de törs inte göra sin egen röst hörd.

Det här är ju helt förkastligt och strider mot allt vad jag tror på. Jag tror på respekt, att man faktiskt visar lite allmänintresse för sina medmänniskor och inte försöker göra om någon utan accepterar att vi är olika och att det är ok.

Nej, jag säger inte att man ska älska alla för det gör man inte men man kan respektera varandra, vare sig det är i skolan eller på en arbetsplats. Respekt förtjänar vi alla för vi vet inte vad som försiggår i den andra människans liv eller vad den människan varit med om.

Döm aldrig efter ett första intryck, för det kan vara totalt fel. En människa handlar ofta efter vanor, rädsla, nervositet och allt beror på vad man har med sig i sitt bagage som tex uppfostran och det faktum vi alla kommer från olika håll i livet kan man hellre se det som en jättebank med en uppsjö av idéer och kunskap att lära sig av.

Var inte så rädd…det händer inget dumt om du vågar prata med din arbetskamrat om annat än jobbet. Ni kanske inte tycker lika men se det som en erfarenhet…ibland är man ju lite insnöad själv och har fastnat i sina tankar. Andras tankar är inte så dumma när man får tänka efter lite…eller så hittar man en perfekt mellanväg och så lär man sig något nytt på kuppen. Självrannsakan är nödvändigt. Det handlar om överlevnad och inte stagnation. 

För mig är mobbning, när man dömer andra utan att ta reda på hur det egentligen ligger till. (ofta av rädsla), när man inte ser varandra och är sur och ignorant, fräser åt varandra, ger order och tar över, pratar bakom ryggen, ljuger, manipulerar och fryser ut.

Tänk på att alltid respektera och vara nyfiken på varandra…att lära känna en människa kan göra att man får många “aha-upplevelser och tankar” som man kanske inte fått annars….glöm inte bort din nyfikenhet. 

Torkild Sköld hade en bra liknelse om vad som händer när man “mobbar någon”…..

En lärare bad sina elever att ta fram en bit vitt papper, knyckla ihop det, kasta det på golvet, trampa på det och sedan plocka upp biten igen och försöka släta ut den…det gick inte…..

Sedan förklarade han att det är så det blir med någon som är mobbad att det inte går att ta bort allt som sagts och gjorts. Man är skadad för livet.

Har man upplevt detta som barn är risken ofta att det fortsätter om man inte bestämmer sig för att det inte får hända igen. Det krävs styrka och det är inte alltid den finns men får man stöd och hjälp så klarar man det. Viktigt är att man pratar om detta på sin arbetsplats och att man ser till att man tillsammans har kommer överens om vad som är okej och inte. Mobbning är jättevanligt ute på arbetsplatser idag och det är skrämmande eftersom vi är vuxna människor med egna val och väljer vi att mobba någon annan så har man gjort ett väldigt dåligt val utan att tänka på konsekvenserna…….det är viktigt att vi tänker på den där vita, oförstörda papperslappen….

Ha en bra söndag och njut av den här dagen så mycket du bara kan!!!
/Petra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: