This WordPress.com site is the bee's knees

Tja det låter så högtravande när det är någonting väldigt basalt.

Att leva i nuet, att inte hela tiden tänka i dåtidsform eller i framtidsform. För det som hände igår, har redan hänt och förhoppningsvis har vi lärt oss något av det eller så har det inte hänt ännu och då finns det inte. Vi kan inte gå omkring och oroa oss för det som ev kanske kommer att hända.

Självklart kan man vara medveten om konsekvenser av vårt handlande i nuet men att gå och göra olika scenarios och sedan oroa oss för det innebär ju faktiskt att man missar att leva nu för man väntar på undergång eller katastrof. Det är många som lever så och det är otroligt jobbigt att vara orolig för minsta lilla och man blir stressad över allt och inget. Det är ofta då man hamnar i den berömda väggen och den kan vara väldigt hård att stöta på, har egen erfarenhet av det. 

Därför anser jag att det är så viktigt att man faktiskt lite då och då stannar upp och lever “här och nu” och blir medveten om alla små positiva saker som händer NU…och det kan man träna upp.

Det är en process att lära sig att “stressa ner”, särskilt när man känner att man inte “har tid” och har svårt att koppla av och kan därför kännas lite fånigt i början men attans vad effektivt det är.

Därför tipsar jag nu om en app som du kan ladda ner till din Iphone eller Android:Image

“Mindfulness” kostar 15 kr att ladda ner

Så här beskriver de som gjort sin app:

“Mindfulness är ett nytt sätt att förhålla sig till livet. Ofta är vi upptagna av våra tankar – på vad som skett eller kommer att ske. Ibland så mycket att vi lever större delen av våra liv på autopilot. Genom mindfulness utvecklar vi vår kapacitet att bli mer medvetna om vad som händer i våra liv under tiden det utspelar sig snarare än i våra föreställningar, fantasier, omdömen, hopp eller rädslor. Mindfulness hjälper oss att skala av saker runt omkring och bara direkt uppleva – det som händer just nu -. Om man tänker så; är ju nuet det enda som finns. Ingenting händer någonsin i framtiden eller dåtiden”

Kloka ord, tycker jag….

MEN…..vardagen består av mer än att bara varva ner och mat behöver vi också så nu tänkte jag dela med mig av ett riktigt favoritrecept…om man gillar svamp förstås….(Tortelloni är större än vanlig tortellini)

Tortelloni med höstsvamp

1 liter skogssvamp, rensad och delad eller två stora shiitakesvampar i tärningar.
1/2 purjolök, strimlad
smör att steka i
Flingsalt
Svartpeppar
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 tsk olja med tryffelsmak…(ett måste)
80-100 gr färsk babyspenat
500 gr färsk Tortelloni eller Tortellini
2 dl grovt riven parmesanost eller annan lagrad ost

1. stek svampen i smöret. Tillsätt purjolöken och låt fräsa med. Salta och peppra. Tillsätt crème fraiche, vatten och kycklingfond. Koka ihop ett par minuter under lock.

2. Blanda i tryffelolja och spenat, koka ihop någon minut…inte mer!

3. Koka Tortellonin enligt förpackningen, häll av vattnet.

4. Vänd ner Tortellonin i såsen. Häll upp i en vacker skål, vackert fat och servera med den rivna osten bredvid så kan var och en strö ost över så mycket man vill ha. Lägg gärna några färska babyspenat blad på toppen för den vackra färgens skull.

Jag lovar; underbart gott!!

Njut av den här tisdagen och känn, bara känn!!

/Petra

 

Advertisements

Comments on: "Mindfulness- medvetande i nuet – sinne och smak i en euforisk blandning" (4)

  1. Carina Larsson said:

    Hej! Som vanligt bra inlägg. Har läst dem alla. Har legat i en jätteförkylning och nu börjar jag se ljuset. Fler kollegor har även de varit sjuka så vi har varit en tapper styrka. Receptet ska jag prova då smaken är normal. Ska återkoppla till det andra sen då orken finns. Du skriver om intressanta saker. Läste Läckbergs senaste och nu ska jag då jag får tag i den läsa analfabeten som kunde räkna. Kanske orkar ut i helgen på stan. Köpa bok och lite smått. Helgerna är för korta ibland. // Carina

  2. Zandra Nordvall said:

    Leva Här och nu behöver man påminnas om-Bra inlägg 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: