This WordPress.com site is the bee's knees

Regelbundenhet!

Åhhh…vad tråkigt det där lät då men för vår kropp är det viktigt vad vi får i oss och när.

Frukosten är superviktig, precis som en bil som inte startar utan bensin, lika viktigt är det att vi fyller på vår kropp med energi på morgonen. Det behöver inte vara en jättefrukost men någonting som kickar igång ämnesomsättningen och som gör att vi inte får den där “dippen” när vi kommer fram till jobbet. För den kommer…ni vet när man bara måste ha något och då tar man det som finns till hands, typ en chokladkaka, en kaka eller något annat för att få lite snabb energi…vad händer jo, den energin har ni kanske i ca 1/2 timma sedan måste ni fylla på med något mer.

Varför inte satsa på något lite mer långsamverkande…bestäm i förväg, på kvällen innan! Vi är alla medvetna men rätt lata…i alla fall jag!! Det blir lite jobbigt att börja med något nytt det går inte på rutin. Ta en dag i taget och klappa dig på axeln när dagen är slut!

Är du en  sådan som inte kan äta direkt på morgonen, fine, men göm dig inte bakom det utan gör då i ordning en smörgås och lite yoghurt som du kan ta med dig till jobbet och äta där. Ofta säger man att man inte har tid på morgonen….jooodåååå…det har man men man måste bestämma sig för att ta sig den tiden. Det är det enda som krävs!

Lunch då…vi som jobbar inom omsorgen har oftast inte möjlighet att ta sig iväg på en timmas lunch, vi får försöka ta oss tid mellan våra boenden. Ojoj vad vi slarvar då…äh jag tar en kaffe så får jag väl äta lite senare…se till att hjälpa varandra lite. Pusha på så att man får en liten stund att äta utan att behöva springa fram och tillbaka för att de boende behöver hjälp. Där behöver vi hjälpa varandra, kommunicera med varandra och ställ upp under kanske 20 minuter, mer tid behövs inte men det är viktigt att få sitta ner en stund och koncentrera sig på att äta. Den som har möjliget att gå ifrån en stund, gör det!! Gå gärna ut och ta en kort snabb promenad på 10 minuter. Både för miljöombytet och för att få lite frisk luft.

Middag ja där gör vi alla olika, hos oss äter vi tillsammans i mesta möjliga mån. Med tonårsbarn som tränar sitter inte alltid alla med men det är ju faktiskt den tiden där vi alla kan berätta lite om vad som hänt under dagen. En bra grej är ju att fråga var och en som sitter där…”Vad har du lärt dig idag?….det kan vara precis vad som helst…Öppnar upp för många och trevliga diskussioner och alla måste få frågan. Middagen äts i lugn och ro och alla blir sedda och uppmärksammade.

Ja men då är det alltid någon som säger att det inte finns tid…vem bestämmer det…jo du själv…det finns alltid tid, det gäller bara att prioritera vad som är viktigt. Ibland hinner man inte men om man bestämmer sig för att sitta ner tillsammans ett par gånger i veckan…gör då det!! Alla vinner på det, du, barnen, din andra hälft. Det är ju det vi har prioriterat bort; vårt sociala samspel (utan datorer, telefoner). Att under en kort stund på dagen, faktiskt se varandra och prata med varandra…prova får du se vad som händer!!

Dessutom är det helt kostnadsfritt!!

Åter till regelbundenheten…rutiner är viktiga i vår vardag. Vi mår bra av dem och det skapar struktur men det får inte gå till överdrift men om rutinerna fungerar finns det alltid möjlighet till att göra utsvävningar, helt oplanerade och impulsivt, just för att övriga rutiner fungerar.

Återkommande beteenden ligger i vår natur och har vi ett beteende som vi inte vill ha…vem kan då ändra på det…jo du själv!! Ingen annan….men börja inte ändra allt på en gång utan ta en liten sak i taget, se till att den fungerar innan du börjar med något nytt.

Ha nu en underbart skön vecka och tänk efter vad just du skulle vilja ändra på och jobba mot det målet i små “myrsteg”…dom säger ju att Rom inte byggdes på en dag!

/Petra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: