This WordPress.com site is the bee's knees

Semester….

är den efterlängtad eller är den ett gissel där man “måste” en massa saker.

Grejen med just semester är ju återhämtning men ofta är det inte det som inträffar utan en massa måsten. Neeejdå säger många, jag tar verkligen semester och gör det jag vill göra…jo tjena….man åker på husvagnssemester/bilsemester över hela landet med målet att hälsa på så många släktingar och vänner som möjligt och det är jätteroligt men när man kommer hem en eller två dagar innan man börjar jobba igen är man ju totalt slut. Är det semester? Jo för många är det just det, tror dom. För mig är det inte det, jag vill kunna åka iväg någonstans och/eller bara vara hemma på mina villkor, kanske hälsa på någon men inte boka in hela semestern för hur ska man då kunna vara lite spontan.

Att ha semester är inte att ta ut sig totalt utan att varva ner och det tar några dagar att bara intala sin kropp och huvud att vrida ner tempot lite. Det bästa är att göra det hemma och inte åka iväg direkt när man slutat jobba utan packa i lugn och ro…ta sig iväg till landet, båten, huset i Spanien eller vart det nu bär hän i lugn takt för då får du ut mest av din återhämtning. Jag vet att många tycker att då utnyttjas ju inte tiden….vaddå har du bråttom eller?….till vad?…vad kommer att hända förutom att resan dit inte är stressad utan kanske både trevlig och lugn?

Jag vet att jag provocerar lite men ibland måste den där lilla sparken i baken infinna sig så att man får stanna upp och tänka till. Att leva här och nu, att njuta av det som finns i stunden kan vara mer kvalitativ tid än man tror. Prova får du se!!

I två år har jag haft förmånen att få följa med på en resa till Turkiet. Där gick semestern ut på att sova på morgonen, ligga vid poolen, läsa bok, träna en halvtimma varje dag, åka på en, max två utflykter, äta gott och vid kl 21, satt jag på balkongen och läste tills det mörknade och sedan sova, varje dag, i sju dagar, var ungefär lika. Inget festande utan en träning i att bara vara och njuta av lugnet…nyttigt och otroligt avkopplande, det kan jag tänka mig att göra om. Så utvilad som jag kom tillbaka då har jag aldrig varit efter att ha haft semester. (det var dessutom jobbresor båda två och inte min egen semester men attans vad man gick ner i varv) Det räckte hela sommaren!

En påminnelse alltså…semester innebär inte stress utan återhämtning så att man orkar resten av året!! Tänk till och planera så att det finns plats för lite spontanitet och lugn. Att göra saker ska man också göra men inte hela tiden!!

//Petra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: