This WordPress.com site is the bee's knees

Arbetsglädje

Hur är det med arbetsglädjen, har du den? Om inte varför?

Visste du att du har ett jättestort ansvar på din arbetsplats, inte bara att sköta dina tilldelade arbetsuppgifter utan hur du förhåller dig till dina arbetskamrater?

Om du kommer till jobbet och klagar på än det ena och än det andra, inte hälsar osv utan att tänka dig för, kan du då förstå att andra ser dig som en riktig pina att ha att göra med, en energitjuv och trist typ att vara runt?

Eller om du är en “veta bäst”-typ…vet du egentligen bäst?

Att lyssna på sina medarbetare är faktiskt det viktigaste vi kan göra och lära oss att andra också kan ha rätt men ser saker och ting från en annan vinkel. Att prova nya tankespår och sedan göra en vettig utvärdering kan leda till mycket bättre resultat och samarbetet ökar, eller så går det åt skogen men då blir det till att utvärdera och se vad som inte fungerade. Det finns ofta saker som fungerar bra men andra som kan förbättras. Fokusera på att förbättra men ändra inte, för ändringens skull, det som faktiskt fungerar.

Cheferna har alltid yttersta ansvaret för beslut som tas och ofta är det beslut från högre ort som ska utföras och chefens ansvar är att se till att medarbetarna förstår varför förändringarna måste göras och bjuder in till diskussion så att alla känner sig delaktiga. Man kan aldrig göra alla nöjda för ibland krävs det kompromisser men man kan ändå vara med i processen för förändringar är jobbiga för gemene man. En del anpassar sig snabbt medan andra blir oroliga och känner sig överkörda. Kommunikation igen!

Ditt ansvar är ju att faktiskt också bry dig om dina arbetskamrater, att arbeta i ett team där ni drar åt samma håll. Att prata om allt som har med jobbet att göra på ett proffsigt sätt och att frångå sånt som stolthet och prestige utan att se till att slutmålet nås. Att skratta och kommunicera på arbetsplatsen är viktigt, inte så att arbetsuppgifterna inte sköts men att ha kul på arbetsplatsen är inte fel. Att ibland göra någonting tillsammans med sina arbetskamrater utanför arbetstid är heller bortkastat eftersom man slappnar av och blir mer personlig och visar en annan sida av sig själv då. Det underlättar eftersom man trots allt umgås otroligt mycket tid på jobbet och bör också kunna få se en avslappnad sida också. Man får en mer förstående approach till varandra om man vet lite om personen bakom ett yrket.

Men nu är ju det här en jättesvår fråga och väldigt känslig också för vi vuxna ägnar oss ofta åt mobbning på en subtil nivå…att inte hälsa på alla på sin arbetsplats, att undanhålla information, att tissla och tassla bakom ryggen och att vara spydig och säga saker med en nedsättande ton eller att prata med alla andra och utesluta någon. FY SKÄMS, säger då jag och många med mig! Hur kan man som vuxen förståndig människa bete sig så illa, det är helt förkastligt och då undrar man ju; jamen hur gör man då för att inte falla i fällan?

*Lär känna varandra med ärlig nyfikenhet genom att prata med varandra och fråga saker!
*Döm aldrig, för du har inte någon som helst aning om vad den personen gått igenom.
*Se inte dina arbetskamrater som konkurrenter, ni jobbar trots allt på samma arbetsplats och har förhoppningsvis mål att nå.
*Le och hälsa på varandra.
*Respektera att vi är olika men att vi kan lära massor av varandra tack vare olika kulturer, traditioner eller att vi kommer från en annan bransch osv…man kan alltid dra paralleller, du vet den där “röda” tråden.
*Prata aldrig illa om någon bakom ryggen, var så schysst att du tar det direkt med den/de personer som är inblandade. Om det inte fungerar ja då är ju chefen nästa steg.

Ju tydligare vi är och ju mer vi kommunicerar med varandra och inte “tror” en massa så visar vi respekt gentemot varandra.

Frågan du kan ställa dig är ju:
VAD KAN JAG GÖRA FÖR ATT BIDRA MED EN GOD STÄMNING PÅ MIN ARBETSPLATS?

Värderingar som är viktiga för oss inom omsorgen och som jag kan tycka passar in i alla branscher är:

*Vi bryr oss om och respekterar varandra
*Vi samarbetar
*Vi gör det enkelt

Tänk efter och ta gärna upp detta på era personalmöten och i er familj, det är faktiskt viktigt att vi inte glömmer bort varandra för alla personligheter behövs på en arbetsplats (familj), både gammal som ung, kvinna och man för att det ska bli en dynamisk och rolig miljö att vistas i. Det enda vi inte får glömma är hur viktigt vårt eget uppförande är!

//Petra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: