This WordPress.com site is the bee's knees

Stress, hur hanterar du det?

En liten blänkare om det här med stress. Som du vet är stress inte skadligt, i måttliga mängder och under en begränsad tid. Ibland blir det lite för mycket och blir då svårhanterligt och det är då du ska vara medveten och känna till hur just du och din kropp fungerar för att kunna stoppa i tid, innan stressen blir skadlig för just dig. Alla har vi olika gräns för hur mycket man orkar så det som är generellt för mig kanske är något helt annat för dig. Det som hjälper är att inse att du duger precis som du är och det är också viktigt att vara lika tolerant mot dig själv som du är mot andra.

Några tips på vad som kan hjälpa dig att stressa ner:

*Bli medveten om kroppen och själens varningssignaler och ta fullt ansvar för hur du förhåller dig till det som sker.

*Försök att leva lite sundare, nu talar vi inte om att förändra allt över natten men börja med att röra dig lite mer än du brukar. Tänk över dina matvanor också…ändra smått!

*Lär dig att säga nej, även till det som du tycker är roligt. Ibland orkar man bara inte och då måste man faktiskt “bara vara”. Våga be om hjälp och lär dig att delegera. Gäller både hemma och på jobbet! DU är inte oumbärlig!

*Tidsplanera genom att rangordna dina arbetsuppgifter eller sysslorna hemma. Skjut inte upp saker du kan göra med en gång. Skriv gärna “att-göra-listor”, då behöver du inte ha allt i huvudet.

*Ha roligt!!

*Stress orsakas oftast av din egen attityd till uppgiften/situationen. Acceptera det som inte kan ändras eller förändra det som stressar dig, ta hjälp om det behövs. Fråga dig själv: Vad är det värsta som kan hända? och då inser man ofta att det inte är så mycket.

*Lägg in “egen-tid” varje dag, minst 30 minuter till att göra det just du tycker om.

*Planera din återhämtning och lägg in pauser i livet. Tänk efter vad just du ser som återhämtning. Det är olika för alla!

*Lös dina konflikter. Olösta konflikter som ligger och gnager tar massor av energi.

*Var tacksam för det du har. Skriv gärna ner, när varje dag är slut, tre positiva saker som hänt. Kan vara precis vad som helst, litet som smått!

Njut av dagen!

/Petra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: