This WordPress.com site is the bee's knees

imagesFörst måste jag nog beskriva vad “Lågaffektivt” står för och i Svenska akademiens ordlista står affekt för stark sinnesrörelse. Så “låg affekt” betyder alltså “låg stark sinnesrörelse”. Med andra ord betyder det att man ska hålla sig lugn i situationer som kan vara långt ifrån lugna.

Vi människor är dåliga på att bemöta ilska och utagerande med lugn. Vi blir upprörda eller arga på den vi möter eller har att göra med om den är arg eller upprörd på oss och vi försvarar oss, självklart!! Men istället ska vi försöka behålla vårt lugn, försöka förstå varför personen är arg och bemöta det där och då. Att lösa en konflikt i lugn blir så mycket bättre.

Vi blir arga på våra arga och bråkiga barn. Men, det är så mycket bättre om de får spegla vårt lugn.
Det är det låg-affektivt bemötande handlar om. “Att sprida sitt eget lugn”…det är jättesvårt men nödvändigt och särskilt viktigt är det i vårt arbete med barn och vuxna med funktionshinder.

Det är vi alla som måste skapa en trygg, begriplig och hanterbar miljö. Det är ju så att det är det mest fundamentala i vår värld, för kan man inte förstå och begripa vad som händer och varför, blir man orolig och känner sig osäker på vilken roll man har i sammanhanget/livet. Ibland kan det verka som att vi “ger efter” men förstår inte motparten orsak och verkan är det svårt med konsekvenstänkande. Vi ska skapa en så trygg värld som möjligt och därefter möter vi motgångar tillsammans.

Det finns några grundläggande regler vad gäller lågaffektivt bemötande och det är:
◾tala lugnt, långsamt, inte använda överord, gärna sänka rösten och använda så få ord som möjligt.
◾använda ett neutralt språk. Inte ett anklagande, besviket, uppgivet…
◾visa förståelse för att situationen eller vårt beteende har upprört personen i fråga.
◾rent fysiskt backa undan, absolut inte ta i personen, inte kräva ögonkontakt eller att personen sätter sig på något visst ställe, om det inte är så att ni kommit överens om att det är skönt att gå in på sitt rum, sätta sig i soffan, gå till ett träd… Låt personen hitta sitt lugn.
◾det får ta tid!

Det blir lite besvärligare om personen blir våldsam mot sig själv eller andra. Man kan flytta på andra eller de kan gå iväg själva men den som är i affekt är det värre med. Det är bara att vänta ut för det går inte att få kontakt med en person i affekt. När personen lugnat ner sig kan man ofta jobba med olika strategier där man kan prata om det som hänt eller fortsätta som om inget hänt med saker personen tycker om (detta handlar om personer med funktionshinder och det varierar naturligtvis från person till person) alltifrån att se på bästa serien på tv:n, lyssna på musik, klappa husdjuret….ritprata om det som hänt osv.

Referenser: Bo Hejlskov är en kunnig förespråkare för metoden och skriver om lågaffektivt bemötande på sin webbplats. Psykologtidningen hade en artikel om metoden och Bo Hejlskov i våras. Autismforum skriver lite om metoden på sin sida om utbrott. Det finns en webbplats som heter lowarousal.com här finns lite information om låg-affektivt bemötande, den hänger ihop med stuido III där Andy McDowell är verksam och han är en av upphovsmännen till metoden.

Och då kommer vi till min fråga….kan vi använda oss av lågaffektivt bemötande även på “normalbegåvade” personer som blir arga och uppför sig väldigt hotfullt, skriker och så vidare….JA det kan vi och det skulle underlätta många dispyter, tror jag.
Bara det här att tala lugnt, inte höja rösten, lyssna och försöka sätta sig in i varför den andra personen är upprörd kan göra stor skillnad. Att se och bekräfta är a och o i en hetsig diskussion. Detta går att träna in genom att vara medveten om sitt eget sätt att förhålla sig till olika situationer. Jättesvårt men väldigt effektivt. Jag tror på lågaffektivt bemötande på alla plan.

/Petra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: