This WordPress.com site is the bee's knees

Nytt år, ny självbild!!

Hur är det egentligen med din självbild? Det är ju den allra viktigaste relationen i ditt liv, alltså den du har med dig själv.

Känner du att du har svårt med att få dina relationer att fungera och då menar jag alla relationer, vänner, syskon, föräldrar, arbetskamrater och självklart den du valt som partner? Ja det kan bero på att du inte vet vem DU är.

Jamen jag är ju den jag är säger ju du då, eller hur!

Jo visst är det så men för att kunna fungera bra bör du kanske ta dig tiden att lära känna dig själv, acceptera dig själv som du faktiskt är och det är först då du kan börja förändra det som du inte gillar med dig själv. Ingen annan kan ju göra det åt dig, det är ditt jobb och ansvar att ta tag i ditt eget liv. Det finns alltid nya dörrar att öppna men en del dörrar är lite mer i skymundan än andra och det är dom som du måste hitta och inse att de inte är farliga att glänta lite på.

Din inre bild är en sammanfattning av hur just du ser på dig själv och ditt sätt att förhålla dig till omvärlden och alla svar har du inom dig men ofta blandas självkänsla och självförtroende ihop och det är två helt skilda saker. Din självbild/självkänsla  har inte i huvudsak med dina prestationer att göra för du kan ha ett självförtroende i ditt arbete där ingen kan “slå dig på fingrarna” men självkänslan kan vara i botten när det gäller relationer, våga göra saker osv. Självkänslan har med din egen känsla för dig själv att göra, alltså grunden för dina tankar om dig själv. S

Självbilden skapar vi genom livet och det är så att ingen föds negativ utan det är något man får med sig genom föräldrar, syskon och kompisar. Att vara cynisk och att vara negativ använder man sig ofta av när man inte vill bli sårad, det är bättre att ta ut olyckan i förhand för då kan man ju säga “vad var det jag sa”…eller så kan man tänka att “det blir som det blir” och ger sig ut över stupet och inser att man klarar mer än man tror och att det kanske var roligare än man trodde.

Men det där är ett svårt ämne för hur kan man träna på en självbild som fått sig ett par törnar under livets gång, kan man förbättra den? Jomen visst kan du det…men…det krävs lite träning och lite i taget.

Tips på hur du kan börja träna:

1. Jämför dig aldrig med andra utan var tacksam för just det du har.

2. Sätt upp små mål och jobba mot dem, utan att ta hänsyn till vad andra tycker.

3. Tänk positivt och försök att vända på det som du tycker är negativt till något som kan utmynna till något positivt.

4. Lär dig att ta emot beröm, säg tack och ännu viktigare, GE BERÖM!!

5. Lägg ner duktighetspersonen i dig. Du duger precis som du är!

Det finns en app (både på Android och Iphone) som du kan ladda ner och som heter:

Bra Nog

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: