This WordPress.com site is the bee's knees

Lev i dag, inte imorgon!

FönsterPetra Svensson-Tholin

Hej och välkommen till min blogg, jag är kvinna, mamma till tre tonåringar, jobbar som Undersköterska och Hälsoinspiratör på ett serviceboende. Är också Diplomerad Livscoach. Ett av mina stora intressen är den psykosociala miljön vi lever i eftersom den påverkar oss alla. På jobbet, hemma, på gymet och i skolan möts vi av olika situationer som vi oftast tar med jämvikt men konflikter uppstår, missförstånd över småsaker blir till stora gräl och det vi glömmer bort är,  att det har med kommunikation att göra…trist ord men så är det.

Vad är då kommunikation?

För mig betyder kommunikation att man är lyhörd och försöker förstå hur en annan människa tänker INNAN man dömer ut det han/hon säger för ibland kan man missförstå den andra människans tanke och då kan det vara bra att upprepa och i avsluta med “har jag förstått dig rätt nu”?

Ibland råkar man ut för saker i livet som tycks totalt onödigt, kaosartat och som rent av slår undan fötterna på oss och det känns som om vi aldrig kommer att klara det, tror vi. Vi blir apatiska, trötta, bittra och negativa och det är inte konstigt för i just det ögonblicket finns det inget som är bra eller kan bli bättre.

Många säger att man ska tänka positivt och självklart ska man det men ibland tar man det negativt som om det vore ett skällsord, i min värld innebär inte “att tänka positivt” att man ska vara glad jämt för det är en omöjlighet. Däremot hur jag väljer att förhålla mig till min omgivning är mitt eget ansvar. Om man har svårt att överhuvudtaget förhålla sig till situationen kan det räcka med vänner, partner eller släkt bara lyssnar och stöttar oss men ibland spelar vår hjärna stora spratt med oss och gör så att hjärnan kortsluts (depressioner, utmattningssyndrom, psykoser t ex) och då måste man få proffessionell hjälp.

Det jag vill säga är att det är helt normalt att ha mörka och trista tankar men man har ett eget ansvar och en egen inre styrka att kunna göra mycket åt sin egen situation bara man vågar tro på sig själv och sina förmågor.

Jag hoppas att jag kan inspirera och kanske också få er att tänka till och här kommer en direkt fråga till er:

Är jag en människa jag skulle vilja umgås och arbeta med?

Fråga dig själv detta och var ärlig, skriv gärna ner dina positiva egenskaper först och

sedan skriver du ner det som inte är lika positivt och tänk efter om det är någon av dina

mindre bra egenskaper du kan förändra med små medel

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: