This WordPress.com site is the bee's knees

Återhämtning….

återhämtning

Tränar du?
Ser du till att återhämta dig efter träningspasset?

När man tränar, särskilt om det är högt tempo måste man varva ner innan man avslutar passet och det räcker oftast med 5-10 minuter och det gör man för att rensa ut slaggprodukter som tex mjölksyra men man håller också igång blodcirkulationen vilket leder till att musklerna får mer syre. Man ger helt enkelt kroppen en chans till att återgå till normal andning och komma ner i puls.

Att stretcha är skönt så glöm inte att göra det efter passet och många säger ju att man ska göra det för att motverka träningsvärk eller för musklernas återhämtning men där “tvistar de lärde” om vad som är sant och inte. Hur det nu är så är stretchingen väldigt skönt och rogivande.

Viktigt är att återställa vätskebalansen och det är ju för att blodcirkulationen ska fungera , om det inte finns tillräckligt med vätska i blodet så transporteras inte slaggprodukterna bort lika effektivt och cellernas återuppbyggnad går lite långsammare.

Drick alltså vatten!!

Energi behöver kroppen och då är det bäst att fylla på inom en timme efter träningen men det är också jättebra att ta något  “litet” direkt efter träningen som tex mjölk och en banan, ett kokt ägg och en smörgås och det är bra att tänka på att kolhydrat + protein är en bra kombination. Detta gör man för att stoppa nedbrytningen av muskler så påfyllnaden är viktig. Kosttillskott är oftast onödigt men ibland kan det vara smidigt att ha det med som alternativ.

Att bada bastu är en skön avslappningsritual och stressnivån minskar radikalt. Har du en bastu i närheten av din träningslokal så utnyttja den i några minuter. Dessutom är det extra skönt nu när hösten och vintern gör sitt intåg.

//Petra

Leave a comment